Teksti tulossa....

 

Teksti 4. Remeo on siivottava pois asutusalueiden keskeltä 

- vastuu on kaupungilla, avilla ja Remeolla

Ruskon jätteenkäsittelylaitos on aiheuttanut haittaa lähialueiden asukkaille ja ympäristölle jo vuosikymmeniä. Toimijat ovat vaihtuneet, mutta vaaratilanteet ja ongelmat ovat pysyneet. Tuomiot, sakot ja jatkuva valvonta eivät ole tehonneet, vaan ihmisten terveyden ja ympäröivän luonnon vaarantava toiminta on saanut jatkua. Ruskon lähialueiden naapurina on ollut vuosia tikittävä aikapommi - yritys, jonka ylisuuret jätekasat voivat syttyä itsestään tuleen milloin tahansa. Tampereen kaupungin, avin ja Remeon on nyt aika kantaa vastuu!

 

Deleten vuoden 2020 tulipalo osoitti, että vastaavanlainen onnettomuus on todennäköinen ja sen vaikutukset voivat olla vakavia. Vuoden 2024 tulipalo onkin yksi Tampereen kaikkien aikojen suurimmista, vakavimmista ja vaikeimmin sammutettavista tulipaloista. Haju- ja savuhaitoista kärsittiin usean kunnan alueella. Vain hyvä tuuri pelasti vakavammalta tuholta, eivät hyvät suunnitelmat eikä ennakointi. Erilaisella tuulen suunnalla evakuoitavaksi olisi voinut tulla koko Hervanta. Miten kaupunki olisi pystynyt siirtämään turvaan pahimmillaan noin 30 000 asukasta myrkyllisten kaasujen keskeltä?

 

Kaupunki ja etenkin Remeo olivat valmistautuneet tulipaloon minimiriskiarvion pohjalta. Vuoden 2024 tulipalo paljastikin totuuden Remeon toiminnasta: Papereilla riskienhallinta on kunnossa, mutta todellisuudessa riskienhallintakeinot ovat olemattomia, sillä niissä ei ole otettu huomioon sitä, että jäteaseman toiminta on reaalimaailmassa mittaluokaltaan aivan eri toimintaa kuin papereilla. Palohetkellä jätemäärät olivat kaksinkertaiset luvan sallimaan määrään verrattuna. Asemalle tulevat kuormat kuitenkin punnitaan laitoksen portilla olevalla vaaka-asemalla, joten jätemäärän ylitykset eivät ole voineet tulla yritykselle vahingossa. Toiminta on ollut tietoisen piittaamatonta. 

 

Kaupungin on omalta osaltaan kannettava vastuunsa ja osoitettava asukkailleen, että se huolehtii niin asukkaistaan kuin ympäristöstään kuntalain vaatimalla tavalla. Kaupunki ei saa jatkossa mahdollistaa Ruskossa Remeon vastuutonta toimintaa ja tämän on tultava näkyviin kaikissa niissä kaupungin toimielimissä, joilla on mahdollisuus vaikuttaa asiaan

 

Remeon jätelaitos toimii Tampereen kaupungin omistamalla tontilla. Kaupunki on tontinomistajana mahdollistanut sekä Toivosen, Deleten että Remeon haitallisen toiminnan. Kaupungilla on vastuu, että sen omistamalla tontilla toimitaan lain mukaisesti. Tampereen kaupungin on nykyaikaistettava jätteenkäsittely koko kaupunkiseudun asukkaille ja ympäristölle turvalliseksi. Sitä se ei ole Ruskossa koskaan ollut. 

 

Ruskon alueella toimii lisäksi paljon suuria veroja maksavia ja luvistaan kiinnipitäviä yrityksiä, joiden toiminta on ollut jatkuvasti uhattuna Remeon ja sen edeltäjien piittaamattoman toiminnan takia. Marraskuun 2024 tulipalon seurauksen useampi yritys joutui sulkemaan yrityksensä toiminnan tulipalon takia suojellakseen työntekijöidensä terveyttä ja pitääkseen huolta omien prosessiensa vaatimustasosta, kuten puolijohdevalmistetilojen puhtaudesta. Yritykselle toiminnanharjoittaminen on perusoikeus. Sitä se on kuitenkin muillekin yrityksille kuin vain Remolle, jonka aiheuttama tulipalo tuotti mittavia tappioita usealle Ruskon alueen yritykselle. Yrityksillä on oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia. Alueella toimivien yritysten pitäisi voida luottaa siihen, että yrityksen toiminta ei ole uhattuna toisen yrityksen huolimattomuuden takia. Vaarana on, että Tampere ja Ruskon alue menettävät merkittäviä veroa maksavia yrityksiä Remeon toiminnan seurauksena.

 

Vuoden 2017 ympäristöluvan laajentamisen jälkeen Remeon toiminnasta on tehty yli kuusisataa haittailmoitusta elylle ilman, että niistä olisi seurannut merkittäviä muutoksia yrityksen toiminnassa. Remeon omavalvonta ei ole toiminut, eikä elyn valvonta ole riittänyt estämään laiminlyöntejä. Jätekasojen korkeuksien valvonta ja hajuhaitoista ilmoittaminen ovat jääneet pitkälti lähialueiden asukkaiden vastuulle. Lain mukaan kunnilla on velvollisuus valvoa ympäristönsuojelua ja tarvittaessa puuttua saastuttaviin toimintoihin, jotka voivat vaarantaa asukkaiden terveyden ja turvallisuuden. Miksi lähialueiden asukkaiden satoja haittailmoituksia vuosien varrella ei ole otettu vakavasti? Sen sijaan on luotettu yrityksen omavalvontaan, joka ei ole ollut riittävää.

 

Remeon korjaavat toimet tulipalon jälkeen ovat itsestäänselvyys, eivät hatunnoston paikka. Kaikki tämä olisi pitänyt olla kunnossa koko toiminnan ajan. Parannustoimet ovat todiste siitä, että Remeon toiminta ja omavalvonta ovat olleet retuperällä koko yrityksen olemassaolon ajan. Vaikka epäkohtia korjataan nyt, ei se poista Remeon vastuuta aiheuttamistaan haitoista eikä se voi olla aville eikä Tampereen kaupungille peruste olla saattamatta Remeota vastuuseen ympäristöluvan törkeästä rikkomisesta.

 

Remeon saattaminen vastuuseen on välttämätöntä.  Avi ja Tampereen kaupunki eivät saa jatkossa mahdollistaa Ruskossa Remeon vastuutonta toimintaa ja tämän on tultava esiin kummankin tahon toimissa. Tulipalo toi näkyviin yrityksen piittaamattoman toimintatavan ja kyvyttömyyden reagoida liiallisen jätemäärän aiheuttamiin haasteisiin. Siksi ympäristöluvan supistaminen ei ole riittävä seuraamus. Jos avi ei käytä oikeuttaan perua Remeon ympäristölupaa, on aiheellista kysyä, miten lupaa pitäisi vielä vakavammin rikkoa, jotta se vietäisiin. Eivätkö vakava tulipalo, kaksinkertainen jätemäärä ja tietoinen, pitkäaikainen piittaamattomuus ole riittäviä syitä? Avin on peruttava Remeon ympäristölupa Ruskon jätelaitokselta ja sitä kautta osoitettava niin Remeolle kuin muillekin Suomessa toimiville yrityksille ympäristöluvan velvoittavuus ja sen rikkomisesta aiheutuvat seuraukset. 

 

Avilla lienee elyn tekemän ympäristöluvan perumishakemuksen jälkeen edelleen kaksi vaihtoehtoa: laitoksen toiminnan supistaminen tai toiminnan lakkauttaminen. Meille vaihtoehtoja on vain yksi: jätteenkäsittely Ruskossa on lopetettava.

 

Turvallisemman Tampereen puolesta 

kirjoittajat Annemari Kallioranta ja Emilia Olkanen

 

Lintuhytin asukasyhdistys

Tampereen Hirvikallion pmakotiyhdistys

Tampereen hervantalaiset ry

Hervanta-seura

Ruskon yrittäjät

Kaukajärviseura ry 

Pelastetakaa Pitkäjärvi ry

Pelastakaa Kaukajärvi ry

Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry

Kangasalan luonto ry

 

jkljlkjflkjlksfj